Click for Menu

Crama Murfatlar

In incursiunea voastra prin Dobrogea, un obiectiv de neratat este podgoria si crama Murfatlar, unde natura si omul au gasit calea de a convietui in armonie, intr-un mod eficient, reciproc avantajos.

harta acces Crama Murfatlar
harta acces Crama Murfatlar

Podgoria Murfatlar, situata in arealul localitatilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc, pe o suprafata de aproximativ 3000 ha (ceea ce situeaza Romania pe un onorabil loc 5 pe plan european in privinta suprafetei viticole), se fla la numai 62 km fata de statiunea 2 Mai, distanta ce poate fi parcursa cu masina in aproximativ o ora.

podgoria Murfatlar
podgoria Murfatlar

Influentele climatice continentale diminuate insa de prezenta Marii Negre care atenueaza extreme de iarna si vara, adapostul oferit de relief in fata curentilor reci nord-estici, solul calcaros contribuie la crearea unui microclimat ce a favorizat (local sprijinit prin irigatii) cultura vitei de vie inca din antichitate pe aceste meleaguri dobrogene (Scythia Minor asa dupa cum era cunoscuta Dobrogea in acea perioada), cunoscute fiind in acest sens chiar scrierile celebrului poet Ovidiu  despre aceste locuri.

receptie Crama Murfatlar
receptie Crama Murfatlar

De-a lungul timpului, aceasta ocupatie a locuitorilor din zona a devenit motiv de mandrie  acestia investind timp, energie, dragoste, pricepere, fiind locul in care traditia se intalneste cu pasiunea, cu logistica moderna ceea ce face din vinurile Murfatlar alegerea perfecta.

Vizitatorul este invitat sa guste din soiurile de vita de vie cultivate in podgoria de la Murfatlar care sunt diverse:  Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Folle Banche, Traminer Rose, Riesling Italian etc.

Nu poti sa vizitezi crama Murfatlar si sa nu iei macar o sticla de vin, varietatea acestora facandu-ti dificila alegerea: Mamaia, Zaraza, Rai Grande Reserve, Arezan Trei Hectare, Lacrima lui Ovidiu, Ferma noua, Sec de Murfatlar, Rai de Murfatlar, Zestrea Murfatlar, Mugur de Vita, Premiat Eticheta Neagra, Conu Alecu, La Racoare.

butoaie in Crama Murfatlar
butoaie in Crama Murfatlar

Ca orice crama care se respecta, Murfatlar are si vinuri de colectie precum: Zaraza sapte stele, Zaraza cinci stele, Zaraza trei stele, Trei hectare (Chardonnay, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, 3 Hectare Roze), Lacrima lui Ovidiu 12, Lacrima lui Ovidiu 5, Ferma Nou (Sauvignon Blanc, Chardonnay,  Merlot), Sec de Murfatlar (Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon), Conu Alecu (Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Merlot Rose, Merlot), Rai de Murfatlar (alb, rosu, roze), Zestrea Murfatlar (Muscat Ottonel, Pinot Gris, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot), Mugur de Vita (Merlot, Chardonnay, Pinot Gris, Muscat Ottonel), Premiat Eticheta Neagra (Cupaj, Dry Riesling, Merlot &Cabernet, Sauvignon),  La Racoare (Cupaj, Merlot).

Indiferent de concursurile la care au participat (nationale sau internationale, europene ori extraeuropene), din 1960 pana in 2013,  vinurile Murftlar au obtinut de fiecare data numeroase premii (medalii de aur, argint sau aur), ceea  ce confirma calitatea deosebita a acestora.

depozit Crama Murfatlar
depozit Crama Murfatlar

Pentru vizitatorii care aleg sa faca un popas in zona, Crama Murfatlar va pune la dispozitie alternative unice de a o vizita: Muzeul Viei si Vinului (unde este prezentata istoria de peste 2000 ani a vinului din inima Dobrogei, dar si ustensilele folosite in obtinerea vinului din cele mai vechi timpuri), Restaurantul Crama Murfatlar (unde parchetul si mobilierul sun facute la comanda  din butoaie vechi) si Salile de Degustare (unde degustatori profesionisti sau amatori sunt invitati sa isi desfate papilele gustative din 5 pana la 8 probe de vin din sortimente diferite, din ani diferiti).

restaurant Murfatlar
restaurant Murfatlar

Murfatlar reprezinta pentru Romania ceea ce Champagne este pentru Franta, adica un bun national, o  marca romaneasca, recunoscuta si respectata pe plan international, ce se cere a fi promovata intrucat povestea sa impresioneaza si atrage deopotriva, iar acest lucru se face la un pahar de vin.