Click for Menu

Rezervatia Durankulak

Iubitorului de inedit aria protejata Durankulak, precum si intreaga zona inconjuratoare (satul Durankulak), poate fi destinatia ideala unde natura se imbina in mod firesc  cu istoria si cultura.

Rezervatia DurankulakSituat in extremitatea nord-estica a Bulgariei, la aproximativ 15 km fata de orasul cel mai apropiat, Shabla si la numai 6 km fata de granita cu Romania, Lacul Durankulak are o suprafata de  circa 4 km2 si este accesibil prin drumul international E-87.

Pasari rezervatia DurankulakIncontestabila este valoarea ecologica a Lacului Durankulak care, impreuna cu mlastinile din apropiere, impresioneaza si atrage deopotriva cercetatori sau turisti, prin biodiversitatea spectaculoasa: mai bine de 260 specii endemice, rare sau pe cale de disparitie de plante si animale (12 specii de mamifere, 23 specii de pesti printre care crapul salbatic, 7 specii de amfibieni si 5 specii de reptile).

Dar ceea ce incanta in mod deosebit  sunt cele 256 specii de pasari inregistrate , din care 92  cuibaresc in zona (Gasca cu gatul rosu,  rata salbatica, marea gasca cu pieptul alb, buhai de balta, rata rosie, pasarea ogorului, vanturel de seara, starc mic, presura de stuf etc.).

De altfel, zona este cunoscuta pe plan international datorita numarul mare de exemplare din specia  gasca cu gat rosu (peste 45% din populatia globala) sau gasca cu mot rosu (aproximativ 235 000 exemplare).

Pasari in Durankulak
Bogatia ornitologica este completata de:  cormoranul mic, pelicanul alb, lebada muta,  pitulicea de camp etc. Totodata aici se gaseste lacarul cafeniu, unul din putinele locuri din Europa in care poate fi intalnita aceasta specie asiatica.

Toata aceasta varietate a vietuitoarelor, dar mai ales habitatul impresionant al pasarilor este explicat prin pozitia geografica a acestei locatii care se afla pe ruta Via Pontica, adica pe axa migratiiilor pasarilor care, in drumul lor din zona Bosforului in nordul Europei si Siberia, traverseaza Marea Neagra.

Ca urmare a intinderii acvatice, a climatului de adapost ce permite tranzitarea ori cuibarirea pasarilor care se remarca prin numarul mare de exemplare si prin varietatea pasarilor, aceasta zona a beneficiat de atentia autoritatilor sau organizatiilor care au inclus zona in 1984 in randul zonelor umede de importanta internationala (Lista Conventiei Ramsar), iar in 2003 intreaga suprafata a fost incadrata in categoria de arie protejata.

Dincolo de importanta peisajului natural, atentia poate fi indreptata si asupra parcului arheologic din insula mare (parte componenta a Lacului Durakulak), numit de cercetatori “Troia bulgareasca” intrucat complexul arhitectural descoperit aici este cea mai veche structura monumentala din Europa datand din mileniul V i. Hr.

Totodata, aici se afla cel mai vechi asezamant neolitic din lume fiind locuit cu intreruperi mai bine de 6000 de ani si unde s-au descoperit  1204 morminte preistorice si ramasitele a 17 case.

Troia Bulgariei (Insula Mare):

Durankulak Troia BulgarieiValoarea culturala a zonei este intarita si de muzeul sau de monumentele inchinate rascoalei taranilor din 1900 existente in satul Durankulak.

Centrul de informare turistica de la Branta ofera toate informatiile necesare de care vizitatorul are nevoie.

Aria protejata Durankulak asteapta sa-i fie surprinsa frumusetile, cunoscuta istoria ori descoperita cultura, surprizandu-te la fiecare pas.