Click for Menu

Caluti de mare

Calutii de mare, considerati ca facand parte din categoria pestilor, au aspect de cap de cal si traiesc in toate marile si oceanele lumii, cu exceptia Antarcticii.

Biologii disting 32 de specii de caluti de mare. In Marea Neagra gasim specia numita Hippocampus Ramulosus, caluti de talie mica, lungimea maxima 12 cm in forma de S, cap de cal si culoare maro – galbui.

Caluti de mare din Marea Neagra zona 2 Mai
Caluti de mare din Marea Neagra zona 2 Mai

O ciudatenie a naturii este faptul ca ochii unui calut de mare se misca independent unul de altul.

Calutii de mare sunt foarte fragili si traiesc maxim 4 ani. Ei se hranesc  cu algele si crustaceele  minuscule din apa marii. Acestea sunt filtrate in momentul in care aspira apa.  Din acest motiv stau in general la distanta mica de tarm, in jurul tufelor de iarba de mare.

Se incolacesc cu coada de aceasta sis tau vertical, aspirand plancton, adica microorganismele vegetale si animale din jurul lor.

Calutii de mare se reproduc prin icre, la fel ca pestii, dar spre deosebire de acestia, puietul ramane inca o luna, intr-un saculet sub abdomenul calutului tata.

Din cauza indulcirii si poluarii apei marii spre mal, zonele de iarba marina se reduc si apare riscul disparitiei acestei specii in Marea Neagra.

Uniunea Europeana impreuna cu Guvernul Romaniei au declarant calutii de mare specie protejata, iar zona ariei marine 2 Mai – Vama Veche este Arie Protejata. Din acest motiv accesul ambarcatiunilor motorizate nu este permis la o distanta mica de tarm.

Zona protejata 2 Mai- Vama Veche
calut de mare Zona protejata 2 Mai- Vama Veche

Fiind o specie pe cale de disparitie, cercetatorii biologi din Constanta, au reusit dupa mari eforturi sa adapteze vietuitoarele marine intr-un mediu artificial. Aici li se stimuleaza inmultirea, ca apoi sa fie eliberati din nou in mare, astfel putandu-se asigura perpetuarea speciei.