Click for Menu

Rezervatia Hagieni

Relaxare in Rezervatia Hagieni.

In agitatia litoralului, fa-ti timp pentru a ajunge intr-o oaza de liniste si verdeata, un  loc linistit de o frumusete aparte, Padurea Hagieni.

Padurea Hagieni
Padurea Hagieni

Declarata rezevatie mixta de importanta zoo-botanica, arie protejata din 1962,  Padurea Hagieni are o suprafata totala de 461,63 hectare, fiind situata intre localitatile Limanu si Albesti, la doar 10 km de Statiunea 2 Mai.

harta Padurea Hagieni
harta Padurea Hagieni

Rezervatia cuprinde trei zone: partea central acoperita de stejari ce alterneaza cu poieni si este numita Cazane, vaile satncoase si poienile cu colilie in partea de vest si partea de nord numita Cascaia.

Influentele climatice submediteraneene caracterizate prin temperaturi ridicate vara, moderate iarna, prin precipitatii lichide mai ales iarna alaturi de platourile calcaroase din zona constituie  factori naturali care au permis dezvoltarea in zona a unui habitat specific ceea ce a dus la cresterea unui varietati de plante si animale.

Atat din punct de vedere al vegetatiei cat si din punct de vedere faunistic  Padurea Hagieni reprezinta unul din putinele locuri din Romania in care s-a pastrat silvostepa si stepa,  incapatanandu-se sa reziste in fata influentelor antropice.

Dupa unii specialisti padurea Hamagia totalizeaza peste 800 de specii de plante si animale mediteraneene sau pontice.

Nimic nu este mai relaxant decat o plimbare in natura pe jos sau cu bicicleta prin silvostepa ce cuprinde palcuri de paduri (stejar pufos, stejar brumariu, cer, mojdrean, carpinita, iasomie, paliur, tufarisuri de corn)  in amestec cu ierburi xerofile (adaptate la uscaciune) sau prin  stepa ce contine ierburi precum colilie, scumpie, negara, cicoare, pir, pelin, paius.

Deloc de neglijat este bujorul de stepa, specie aflata pe cale de disparitie in intreaga Europa, la care se adauga si alte elemente floristice protejate precum bujorul romanesc, brebenelul, vioreaua, brandusa aurie, zambila, stanjenelul si cateva specii de orhidee.

Hagieni Colilie
Colilie

Bogatia faunistica atat in stepa cat si silvostepa include elemente reprezentative zonei submediteraneene  precum reptilele (broasca testoasa dobrogeana, vipera cu corn, sarpele rau, soparla de iarba, gusterul) la care grivanul dobrogean, dihorul de stepa, chitcanul de gradina.

Broasca testoasa dobrogeana:

Hagieni Braoasca
Broasca testoasa dobrogeana

In privinta pasarilor speciile sunt numeroase:  acvila de camp, soim dunarean,  herete sur, serpar, vanturel de seara, gaie bruna, uliu cu picioare scurte, sorecar mare, acvila pitica, pasarea ogorului, dumbraveanca, ciocanitoare de stejar, ciocanitoare de stejar, ciocarlie de stol, ciocarlie de Baragan, sfrancioc cu fruntea negra si pietrar negru.

Pe perioada iernii aici isi gasesc adapost heretele vanat, lebada de iarna, rata cu cap alb, soimul calator.

Ochiurile de apa precum baltile si lacurile adapostesc vegetatie acvatica si palustra, completand asftel biodiversitatea in mijlocul unei zone caracterizate in general prin ariditate.