Click for Menu

Pestera Limanu

Informatii Pestera Limanu, judetul Constanta.

Ceea ce impresioneaza in aceasta pestera nu sunt formatiunile calcaroase (stalactite ori stalagmite) care de altfel lipsesc, ci ramificarea deosebita a galeriilor subterane construite prin efortul conjugat al naturii si al omului in antichitate.

Portiune din Pestera Limanu
Portiune din Pestera Limanu

Folosita ca adapost in perioadele atacurilor armetei romane, dacii, dupa cum a reiesit din numeroasele sapaturi arheologice, au folosit camerele subterane drept altare pentru inchinarea la zei, iar prezenta de oase incastrate in pereti in alte camere a trezit interesul cercetatorilor care nu-si pot explica nici in prezent tehnica prin care acest popor, in urma cu 2000 de ani, a putut realiza asta.

harta pestera Limanu
harta pestera Limanu

Beneficiind de o temperatura constanta de 12oC si o uminditate de 80-90%, precum si lipsa aproape totala a curentilor de aer, pestera Limanu este deosebit de interesanta din punct de vedere biospeologic, oferind conditii propice pentru dezvoltarea unei faune bogate (lilieci si cu totul intamplator serpi, broaste testoase). De altfel cercetarile au aratat ca in aceasta  pestera exista colonii din patru specii de lilieci dintre care una este in premiera in tara noastra, iar alta, Rhinolophus Mehelyi, este pe cale de disparitie.

Trebuie mentionat ca Pestera Limanu a intrat si in atentia NASA intrucat in adancurile sale se pare ca exista viata fara oxigen asa cum ar fi pe Marte.

pestera Limanu 2 Mai microorganisme
pestera Limanu 2 Mai microorganisme

Pestera Limanu surprinde prin complexitatea importantei sale si in egala masura farmeca vizitatorul prin tainele sale care asteapta sa-i fie deslusite si aceasta desi a fost si ramane inca pe nedrept nepromovata dovada fiind faptul ca in prezent pestera este inchisa.

intrarea in Pestera Limanu
intrarea in Pestera Limanu